Miksi koiraa kannattaa hieroa?
Koiralle tulee lihasjännitystiloja aivan kuten ihmisellekin. Lihas voi myös mennä maitohapoille, jolloin hieronnalla voidaan auttaa koiraa. Lihas voi myös olla ns. väsynyt lihas esim. jos koiran kanssa on treenattu paljon eikä koira ole saanut tarvitsemiaan vapaapäiviä. Hieronnalla palautuminen nopeutuu. Lihashuollolla vaikutetaan huomattavasti palautumisen pituuteen. Näin koira pystyy nopeammin maksimaaliseen suoritukseen kun taas koiraa jota ei ole hierottu niin palautuminen vie kauemmin aikaa.
Kun koiraa hierotaan säännöllisesti, loukkaantumisen riski pienenee koska koiran lihaksisto on kunnossa ja sitä on huollettu.
Hieronnalla voidaan saadaan myös hermostunut koira rentoutumaan
Aran koiran arkuus saattaa myös hieronnalla helpottua. Mieluummin kuitenkin hoidetaan tervettä koiraa kuin sairautta. Näin koirasi on tyytyväinen!
Hieronnalla vaikutetaan lihaksen elastisuuteen. Eli lihaksen venymis- ja joustamiskapasiteetti kasvaa. Hieronnalla vaikutetaan myös kimmoisuuteen. Kimmoisuus ja elastisuus vaikuttavat lihaksen työkykyyn. Lihaksen supistumiskyky nopeutuu ja lihaksen teho kasvaa.
Revähdysvammat, jännevammat tai kipsattu raaja ovat myös syitä tuoda koira hierottavaksi. Jos koiran jalka on kipsattu, niin koira joutuu käyttämään muita kehon osia/lihaksia enemmän, koska yksi jalka on kipeä, ja näin ollen muut lihakset joutuvat kovemmalle rasitukselle. Koiran oloa voidaan siis helpottaa hieronnalla ja saadaan verenkiertoa myös kipsattuun raajaan, mikä taas nopeuttaa paranemista. Tähän vielä lisätään huolella suunniteltu kuntoutus.
MISTÄ VOI PÄÄTELLÄ, ETTÄ KOIRALLA VOISI OLLA KIPUJA?
- Koiraa silitettäessä, väistää silitystä (Jos väistää aina kun samasta kohtaa silittää ja muuten antaa normaalisti silittää)
- Vetäytyy omin oloihinsa. Ennen koira ollut ihmisten lähellä
- Vapina, hikoilu
- Ontuminen
- Hengitystiheys nopeutunut, virtsaneritys runsasta
- Mielialan muutokset: On vetäytyvä tai toinen ääripää hyperaktiivinen, ilmeet surullisemmat
- Negatiivisen käyttäytymisen lisääntyminen (pelko, aggressiivisuus)
- ruokahaluttomuus (ennen syönyt hyvin)
- Nuoleminen, kirputus jos toistuvasti samasta kohtaa
SEURAA JA HAVAINNOI KOIRAASI! KOIRAN LIHAKSISTON ONGELMISTA KERTOVIA MERKKEJÄ OVAT SEURAAVAT:
- Koira ei venyttele tai venyttelee jatkuvasti
- Koira ei halua hypätä
- Askellajien muutokset esim. peitsaus tai askeleen lyheneminen
- Suorituksen jälkeen palautuminen kestää kauemmin
- Vireystason lasku tai yleinen haluttomuus
- Käytösmuutokset
- Fyysiset oireet: turvotus, kudosten kylmyys tai kuumuus